Latem najlepiej smakują lekkie, zimne ciasta. Sernik na zimno w połączeniu ze sporą ilością zblendowanych truskawek dał smak pysznego koktajlu truskawkowego. Podbił serca - a może raczej brzuchy wszystkich gości, zwłaszcza tych najmniejszych;)
SKŁADNIKI:
- 100g podłużnych biszkoptów
- 1 opakowanie truskawkowej galaretki
- 250g serka mascarpone
- 200-300g truskawek
- 250ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- 200ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 100g truskawek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzącej wody i przestudzić.
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia - tylko sam spód. Na spodzie ułożyć biszkopty, bardzo ciasno - blisko siebie.
Do przestudzonej galaretki dodać serek mascarpone i truskawki. Całość zblendować do otrzymania gładkiej masy. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do lekko gęstniejącej masy truskawkowej i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy wyłożonej biszkoptami i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia - minimum 3 godziny.
Dodatkowo:
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodzony sernik. Udekorować truskawkami.
SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz