25 marca 2017

Sernik z truskawkową galaretką



W sklepie zaczęły pokazywać się truskawki - jednak nie sa to słodkie letnie truskawki ale do ciast są idealne:) Więc coś owocowego, coś lekkiego i szybkiego w przygotowaniu. Pyszne na powitanie wiosny:)


SKŁADNIKI:

Spód:
- kilka okrągłych biszkoptów

Masa serowa:
- 700g serka waniliowego homogenizowanego
- 250ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek żelatyny

Galaretka:
- 200g truskawek
- 1 truskawkowa galaretka


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Biszkopty ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa serowa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Dodawać serek homogenizowany partiami ciągle mieszając. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę i miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę serową przelać do tortownicy wyłożonej biszkoptami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretka:
Galaretkę sporządzić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić i pozostawić w lodówce do delikatnego stężenia.
Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na wierzch sernika. Na wierzch wylać stężałą galaretkę. Pozostawić w lodówce przez minimum godzinę.

SMACZNEGO:)

24 marca 2017

Sernik brownie



Wiadomo, że sernik i czekolada bardzo się lubią, więc brownie z sernikiem jest przepyszne. Ja dodałam jeszcze rodzynki w czekoladzie które idealnie połączyły oba ciasta. Ważne - brownie i polewa czekoladowa przechowywane w lodówce twardą:( trzeba więc szybko zjeść serniczek - o to u mnie nie było trudno;)



SKŁADNIKI:


Brownie:
- 110g masła
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 200g cukru
- 110g mąki

Masa serowa:
- 3 jajka
- 2 białka
- 750g sera na sernik
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200g śmietany kremówki 30%
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- rodzynki w czekoladzie

Polewa:
- 100g mlecznej czekolady
- 100g gorzkiej czekolady
- 100g masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Brownie:
Do garnka włożyć masło i dodać połamana na drobne kawałki czekoladę i rozpuszczać. Mieszając od czasu do czasu aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Odstawić do przestudzenia.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Powili wlewać przestudzona czekoladę. Dodać mąkę i miksować aż powstanie jednolita masa. 
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Brownie pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

Masa serowa:
Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Jajka ubić na puszystą masę. Dodawać partiami ser i cukier i miksować aż powstanie gładka masa. Wlać śmietanę i aromat waniliowy, zmiksować do połączenia. Dodać ubite białka i mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Masę serową wylać na upieczony spód brownies i obsypać rodzynkami w czekoladzie - delikatnie je wcisnąć w sernik, rodzynki i tak opadną podczas pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 130C i piec przez 90 minut. Upieczony sernik studzić w uchylonym piekarniku przez minimum  2 godziny.

Polewa:
Czekolady połamać na drobne kawałki i umieścić w garnuszku razem z masłem. Podgrzewać na małym palniku ciągle mieszając, aż polewa będzie jednolita. Od razu polać zimny sernik.

SMACZNEGO:)