31 stycznia 2017

Bananowe muffinki z krówkami


Muffinki można wykonać z czymkolwiek się zapragnie, ze wszystkim co się uwielbia. Banany sprawiają, że muffinki nie są suche a krówki idealnie im towarzyszą. Połączenie wyśmienite:)



SKŁADNIKI:

- 2 jajka
- 100g cukru
- 125ml oleju
- 3 banany
- 250g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 15 krówek


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Banany rozgnieść widelcem. Jajka ubić z cukrem. Nie przerywając mieszania dodać olej i banany.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać do masy po łyżce i wymieszać aż ciasto będzie jednolite.
Krówki pokroić na malutkie kawałki i wmieszać do ciasta.
Ciasto nakładamy do foremek na muffinki.

Mufinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

SMACZNEGO:)

24 stycznia 2017

Kawowa Pavlova


Beza jest w czołówce najbardziej uwielbianych wypieków. Jednak opinie o trudnościach zniechęcały mnie do jej wypieku - a całkiem niesłusznie!!! Bardzo prosta, szybka w przygotowaniu tylko czasochłonna w wypieku i studzeniu. Ale za to taka wyczekiwana smakuje najlepiej:)



SKŁADNIKI:

Beza:
- 5 białek
- szczypta soli
- 300g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kawowy:
- 300ml śmietanki 30%
- 20g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżeczki wody
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kawy mielonej

Dodatkowo
- owoc granatu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijana dodać cukier - łyżka po łyżce i miksować aż masa będzie błyszcząca. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
Na papierze do pieczenia narysować okrąg ok 24 cm średnicy. Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki łyżką ku górze. 

Bezę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 5 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150C i pieczemy 90 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

Krem:
Śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone i cukier puder. Miksować aż krem będzie jednolity.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 2 łyżeczkach wody. Kawę mieloną wymieszać z 1 łyżeczką wody. Bardzo mocno wystudzić. Obie masy kawowe dodać do kremu i wymieszać.

Krem wyłożyć na wystudzona bezę. Udekorować owocami granatu.

SMACZNEGO:)

14 stycznia 2017

Pomarańczowy sernik


Idealny zimowy sernik. Karmelizowane pomarańcze z gorzką czekoladą są uwieńczeniem doskonałego pomarańczowego sernika. Pachnie i smakuje pomarańczowo:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g ciasteczek owsianych ze skórka pomarańczową i przyprawami korzennymi
- 50g masła

Masa serowa:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 750g sera zmielonego na sernik
- 2 łyżki miodu
- 100ml śmietanki 30%
- 100g kandyzowane skórki pomarańczy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
- 50ml śmietanki 30%
- 100g gorzkiej czekolady
- 20g masła
- 2 pomarańcze


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztopić. Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć i dodać do przestudzonego masła. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem. Dodać ser i mieszać aż masa będzie jednolita. Następnie dodać resztę składników miód, śmietankę, skórkę pomarańczy aromat pomarańczowy, mąkę ziemniaczaną i wymieszać aż składniki sie połączą. Masę przelać na ciasteczkowy spód.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut.

Polewa:
Pomarańcze obrać i pokroić w talarki. Miód podgrzać ma patelni dodać talarki pomarańczy. Podgrzewać ok pół minuty z każdej strony. Pomarańcze zdjąć z patelni i wystudzi. Na papierowym ręczniku odcisnąć nadmiar soku.
Śmietankę zagotować. Dodać połamaną czekoladę i masło. Mieszać aż polewa będzie gładka.
Polewę wylać na wystudzony sernik. Udekorować talarkami pomarańczy.

SMACZNEGO:)

8 stycznia 2017

Tort piernikowy



Warto przedłużyć aromat świąteczny wypiekami:) Bardzo aromatyczny piernikowo-migdałowy biszkopt, konfitura pomarańczowa i mocno czekoladowy krem w wersji tortu na pewno będzie przepyszną propozycja w mroźne zimowe wieczory.



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 130g masła
- 180g marcepanu
- 5 jajek
- 1 łyżka cukru
- 150g gorzkiej czekolady
- 120g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika

Krem czekoladowy:
- 300ml śmietanki 30%
- 3 łyżki miodu
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g mlecznej czekolady
- 60g masła

Polewa:
- 100ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 120g cukru
- 2 łyżeczki kako
- 10g żelatyny

Dodatkowo:
- 200g konfitury pomarańczowej
- 50ml wody
- 1 łyżeczka cukru waniliowego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło utrzeć z marcepanem na krem. Dodać kolejno żółtka aż poprzednie dokładnie się połączy.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzoną dodać do utartej masy i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Mieszankę wymieszać z masa czekoladową.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Białka połączyć z masą czekoladową - mieszać delikatnie aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut.

Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować z miodem. Zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i masło. Mieszać aż czekolada i masło się rozpuści i powstanie jednolita gładka konsystencja. Krem należy wystudzić minimum 2 godziny - powstanie konsystencja miękkiego masła, idealna do smarowania:)

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Z wody i cukru waniliowego zrobić poncz którym nasączyć dolny blat biszkoptu. 
Konfiturę pomarańczową podgrzać na patelni i rozsmarować na nasączonym blacie biszkoptu. Wyłożyć 3/4 kremu czekoladowego i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzchu i bokach tortu rozsmarować pozostałą część kremu i chłodzić tort przez minimum 2 godziny w lodówce.

Polewa:
Śmietankę zagotować z miodem i cukrem. Odlać 2 łyżki do szklanki i rozpuścić w niej żelatynę. Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę i kakao. Dokładnie mocno wymieszać aż polewa będzie gładka. Wystudzoną polewę wylać na tort pokrywając wierzch i boki tortu. Tort  schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO:)