29 października 2016

Cynamonki z jabłkiem





Było ich 12 a do zdjęcia pozostało tylko 5. Nie zdążyłam przed moim głodomorem:) Ale to oznacza, że są pyszne!!! Idealne na podwieczorek lub śniadanie:)


SKŁADNIKI:

Ciasto drożdżowe:
- 600g mąki
- 10g suchych drożdży
- 100g cukru
- 250ml mleka
- 2 jajka
- 70g masła

Nadzienie:
- 50g masła
- 2 łyżki cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 jabłka

Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać z drożdżami. Dodać cukier, mleko, jajka i mieszać aż składniki się połączą. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Wierzch ciasta oprószyć mąką, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok 2 godziny (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 delikatnie podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło.

Nadzienie:
Masło roztopić i wystudzić aż będzie prawie ścięte. Rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Cukier i cynamon wymieszać i obsypać ciasto. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wyłożyć na ciasto. 

Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć na 12 kawałków i układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia zachowując nieduże odstępy. Pozostawić na 30 min przykryte ręcznikiem do wyrośnięcia. (można je wstawić na całą noc do lodówki i rano upiec wtedy będą cieplutkie na śniadanie - w lodówce też rosną tylko wolniej)

Wyrośnięte bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

Lukier:
Do filiżanki wsypać cukier puder. Powoli dodać wodę jednocześnie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji lukru. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dodać wody.

Ciepłe drożdżówki polukrować.

SMACZNEGO:)

18 października 2016

Apple Pie - angielska szarlotka



Duża ilość jabłek i zapach cynamonu podczas pieczenia:) To angielska wersja szarlotki, bez zapiekania jabłek i podpiekania spodu. 


SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 400g mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 250g zimnego masła
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:
- 4 duże jabłka
- 100g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny 
- 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody


SPOSÓB  PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto kruche:
Mąkę, cukier puder i masło umieścić w misce, dodać szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Podczas zagniatania dodać łyżkę wody i po chwili kolejną. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.

Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w grube plasterki. Wymieszać z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i mąką.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Obie części rozwałkować na wielkość formy (może być tortownica lub forma do tarty). Jedną część wyłożyć na dno formy i boki. Na ciasto wyłożyć jabłka. Drugą cześć ciasta nałożyć na wierzch jabłek, skleić z ciastem na bokach formy. Na środku naciąć ciasto nożem, aby para miała ujście.
Jajko roztrzepać z łyżką wody i posmarować wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez około 60 minut. Ostatnie 10 minut piec tylko z włączoną grzałką dolną.


SMACZNEGO:)

Cynamonowe ciasto z jabłkami




Jesień już na dobre zawitała do kuchni, a ja nie nadążam z pieczeniem nowych pomysłów na jabłka i cynamon. Taki doskonały duet:) Ciasto pięknie pachnące cynamonem, bardzo puszyste a dzięki jogurtowi i jabłkom nie jest suche. Idealne i proste do szybkiego pieczenia.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 2 duże jajka
- 50g miodu
- 250g jogurtu greckiego
- 120ml oleju
- 300g mąki
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 1 łyżka cynamonu
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jabłka

Kruszonka:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 50g miękkiego masła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ciasto:
Jajka ubić. Dodać miód, jogurt i olej. Mieszać aż składniki się połączą.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, migdały, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dodawać do mieszanki jajecznej po łyżce i mieszać aż masa będzie jednolita.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. wyłożyć na ciasto.

Kruszonka:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać palcami aż składniki się połączą a struktura będzie jeszcze sypka.
Gotową kruszonką obsypać wierzch ciasta.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 40 minut.

SMACZNEGO:)

Kremówka



Bardzo szybko i klasycznie. Niekiedy też tak trzeba, a zwłaszcza gdy w kuchni niedobór owoców.


SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 750ml mleka
- 200g masła

Dodatkowo:
- 100ml wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- cukier puder


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Żółtka utrzeć z cukrem na poszytą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Białka delikatnie wymieszać z żółtkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie jednolita.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut.

Wystudzone ciasto przeciąć na dwa blaty.

Krem:
Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu wykorzystując 750ml mleka.
Do przestudzonego budyniu dodać miękkie masło i ubić na gładki krem.

Każdy blat ciasta nasączyć wodą z dodatkiem soku z cytryny i cukru. 
Na jeden blat ciasta przełożyć krem, przykryć drugim i oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto schłodzić w lodówce.

SMACZNEGO:)