21 lipca 2016

Lekkie ciasto z jagodami




Dalszy ciąg jagodowych wypieków. Ekspresowe ciasto, które już wielokrotnie było pieczone przeze mnie z rożnymi owocami. Ciasto mocno wyrasta a jego wysokość zależy od użytej formy. Gwarantowany zachwyt gości.


SKŁADNIKI:

- 4 jajka
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 120 ml oleju rzepakowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 350 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g jagód


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ubić na puszysty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera. Wlać olej i aromat waniliowy.
W osobnym naczyniu połączyć mąkę i proszek do pieczenia. Dodać po łyżce do ciasta ciągle miksując.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać jagody.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 45 minut.

SMACZNEGO:)


Muffinki z jagodami




Sezon jagodowy zaczęłam od racuchów i makaronu z jagodami, a na deser, z tego co zostało mufinki. Szybkie, proste i zawsze doskonale:)



SKŁADNIKI:
- 2 banany (lub 100ml gęstego jogurtu)
- 2 jajka
- 100g cukru
- 125ml oleju
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 10g jagód

Polewa:
- 100g białej czekolady



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Banany rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę.
Jajka ubić z cukrem na gładki krem. Zmniejszyć obroty miksera, wlać olej i dodać banany lub jogurt. Nie przerywając mieszania dodać wymieszana mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać aż powstanie jednolita konsystencja. Na koniec dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżka.
Ciasto nakładać do foremek na mufinki do 3/4 ich wysokości.

Mufinki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15-20 minut.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować mufinki.


SMACZNEGO:)

10 lipca 2016

Migdałowy biszkopt z malinami



Biszkopt z owocami i galaretką to tradycja każdego lata. U mnie zabrakło truskawek, więc wersja z malinami i migdałami. Lekkie, schłodzone ciasto najlepiej smakuje w upalne dni.



SKŁADNIKI:

Biszkopt:
- 3 jajka
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 5 łyżek wrzątku
- 100g mąki
- 50g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego

Galaretka:
- 2 galaretki malinowe
- 300g malin
- 2 łyżeczki konfitury malinowej
- 1 łyżeczka cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Pod koniec ubijania dodajemy wrzątek i ubijamy aż masa będzie napowietrzona.
W osobnym naczyniu łączymy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy łyżeczkę aromatu migdałowego.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 C przez 12 minut.

Od razu po upieczeniu, jeszcze ciepły biszkopt zdejmujemy z papieru. Najlepiej obracając go górą na spód, wtedy będzie równy z obu stron. Należy pamiętać aby przed położeniem ciepłego biszkoptu, deskę lub ręcznik obsypać mąka lub cukrem pudrem - unikniemy przyklejenia.

Galaretka:
Galaretki przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu używając 700ml wody. Pozostawiamy do delikatnego stężenia.

Konfirurę malinową podgrzewamy z cukrem aż do całkowitego rozpuszczenia i rozsmarowujemy na biszkopcie. Na wierzch rozkładamy maliny. Prawie stężałą galaretkę wylewamy na maliny. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

SMACZNEGO:)

5 lipca 2016

Ciasto marchewkowe


Ciasto marchewkowe intrygowało mnie od dawna, chociaż miałam małe obawy z jego przygotowaniem. Obecne zalecenia dietetyczne eliminują dla mnie większość ciast, dlatego wreszcie zdecydowałam się na marchewkowe. Okazało się strzałem w dziesiątkę! Proste i smaczne. Polecam wszystkim:)



SKŁADNIKI:

- 3 jajka
- 200g cukru
- 200ml oleju rzepakowego
- 300g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka starta z cytryny
- 400g startej marchewki
- 2 garście rodzynek

Dodatkowo
- biała czekolada
- łyżka masła


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 

Jajka zmiksować z cukrem na białą puszysta masę. Dodać olej i miksować do połączenia składników. Gdy masa będzie gładka dodać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Nie przerywając miksowania dodać skórkę z cytryny i pomarańczy. Na koniec dodać partiami marchewkę i rodzynki. Całośč wymieszać do jednolitej masy. 
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut. 

Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżka masła. Udekorować ostygnięcia ciasto. 

SMACZNEGO:)