22 lutego 2016

Piernikowy sernik


Na ten sernik miałam ochotę od świąt. Warto było poczekać i ponownie poczuć w domu zapach przypraw piernikowych i cynamonu...:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g herbatników korzennych
- 70g masła

Masa serowa:
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 200g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200ml śmietanki 30%
- 1kg serka na sernik
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 100g pierników lukrowanych

Polewa:
- 150g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka słodkiej śmietanki 30%  lub 36%
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Do roztopionego masła wsypujemy rozkruszone ciasteczka i mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Jajka i żółtka ubijamy na najwyższych obrotach aż do uzyskania jasnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy. Zmieszamy obroty miksera i wlewamy śmietankę. Teraz powoli, po łyżce dodajemy ser mieszamy tak aby masa była dobrze połączona, jednolita. Na koniec dodajemy przyprawę piernikową, cynamon i mąkę. Masę delikatnie wymieszać.
Na schłodzony spód ciasteczkowy układamy pierniki. Na nie wylewamy masę sernikowa.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 150C przez 60-70 minut. Po upieczeniu studzimy go w uchylonym piekarniku przez minimum 30 minut.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietankę i cynamon. Czekoladą oblewamy wystudzony sernik i obsypujemy migdałami.

SMACZNEGO:)

15 lutego 2016

Mocno czekoladowa tarta z bezą




Mój mąż twierdzi, że już dawno nie udało mi się tak dobre ciasto. Właśnie zajadam kawałek, i muszę mu przyznać racje:) A wszytko to z presji czasu. Zamiast ciasta - czekoladowe ciasteczka, zamiast kremu - masa kakaowa z puszki i czekolada, tylko pieczenie bezy wymaga swojego czasu. No i nie mogło zabraknąć truskawek - skoro pojawiły się w sklepach:)


SKŁADNIKI:

Spód:
- 250g ciasteczek oreo (mogą być inne czekoladowe z białym nadzieniem)
- 100g masła

Masa kakaowo-czekoladowa:
- 300g masy kakaowej
- 80g pokruszonych płatków migdałowych
- 200g gorzkiej czekolady
- 200g truskawek

Beza:
- 4 białka
- 150g cukru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztopić i przestudzić. Ciasteczka bardzo drobno rozkruszyć (ja używam blendera) i połączyć z masłem. Ciasteczkową mieszanką wykleić spód do tarty. Wstawić do lodówki na 15 min (czas rozpuszczenia czekolady).

Masa kakaowo-czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masę kakaową (taką prosto z puszki) przełożyć na schłodzony spód tarty, obsypać pokruszonymi migdałami. Wylać roztopioną czekoladę. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Wstawić do lodówki na 15 min (czas ubicia białek).

Beza:
Białka ubić z cukrem na najwyższych obrotach aż powstanie gładka świecąca masa. Przełożyć na tartę.

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika 150C na 50-60 minut, aż beza się zarumieni i będzie na wierzchu krucha. Ciasto wystudzić.Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez ok 30 minut.


SMACZNEGO:)

Walentynkowe babeczki



Ma Walentynki nie mogło zabraknąć babeczkowych serduszek.


SKŁADNIKI:

Babeczki:
- 100g masła
- 80g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 130g brązowego cukru
- 75g mąki
- 25g zmielonych migdałów
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka

Krem:
- 70g masła
- 100g serka kremowego (philadelphia)
- 120g cukru pudru
- czerwony barwnik


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Babeczki:
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Poczekać aż się rozpuści i wymieszać do otrzymania gładkiej konsystencji.
Jajka i cukier ubić mikserem, aż do uzyskania jasnej gładkiej pianki. Zmniejszyć obroty miksera i wlać przestudzoną czekoladę.
W osobnym naczyniu przesiać mąkę. Dodać zmielone migdały, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszane składniki dodać do masy czekoladowej i mieszać bardzo delikatnie łopatką. Na koniec dodać mleko. Masa powinna być dość gęsta
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki.

Babeczki pieczemy w nagrzanym  piekarniku 160C przez 20 minut.

Po upieczeniu babeczki od razu wyjmujemy z foremek i obracamy górą do dołu aby były jednakowo płaskie z obu stron.

Krem:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodać serek (jeśli krem jest mało słodki dosypać więcej cukru). Jak składniki się połączą dodać barwnik do uzyskania oczekiwanego koloru. Krem schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić babeczki.

SMACZNEGO:)

8 lutego 2016

Pączki




Chociaż obecnie piekę bardzo rzadko to pączków w tłusty czwartek nie mogłam odpuścić. Przepis bardzo prosty a ciasto rośnie niesamowicie szybko. Najdłużej zajęło mi nadziewane i klejenie pączków:)



SKŁADNIKI:

- 150 ml mleka
- 500g mąki
- 50g drożdży
- 8 żółtek
- 100g cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka otarta z pomarańczy
- 100g rozpuszczonego masła
- 20 ml wódki
- szczypta soli
- powidła śliwkowe
- lukier lub cukier puder do posypania


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko delikatnie podgrzewamy. Drożdże ucieramy z dwiema łyżkami cukru, aż powstanie płynna konsystencja. Wlewamy do mleka.
W osobnej misce przesiewamy mąkę, robimy zagłębienie do którego przelewamy mleko z drożdżami. Delikatnie łączymy płyn z niewielką ilością mąki. Rozczyn z mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20-30 minut.
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Wyrośnięty rozczyn łączymy z pozostałą mąką. Dodajemy szczyptę soli, skórkę z pomarańczy i ubite żółtka. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wlewamy roztopione masło i wódkę. Ciasto wyrabiamy dość długo, aż będzie elastyczne i odchodziło od rączek.
Nowa miskę obsypujemy mąka. Przekładamy do niej wyrobione ciasto i delikatnie oprószamy mąka. Miskę z ciastem przykrywamy ścierka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto musi podwoić dwoją objętość - ok 1-1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagniatamy i wałkujemy 3-5 mm. Wycinamy krążki - im większe tym większe pączki. Pozostałe ciasto ponownie ugniatamy, wałkujemy i wycinamy. (Resztę ciasta pozostawiamy próby pieczeniowe) Na środek każdego krążka nakładamy powidła. Sklejamy i formujemy na kształt kulki. Uformowane pączki ustawiamy na desce obsypanej mąką, przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Rozgrzewamy olej do 170C. Pączki smażymy po 3 minuty z każdej strony. (Na początek w ramach prób odpowiedniej temperatury i długości smażenia wykorzystujemy pozostałe ciasto w wałkowania)
Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy. Ozdabiamy według uznania - lukrem lub cukrem pudrem.


SMACZNEGO:)