26 grudnia 2015

Pierniki



Pierniki to już tradycja. Piekę na kilka dni przed Świętami i trzymamy w puszce aby zmiękły. Zawsze korzystam z tego samego przepisu, jednak tym razem dodałam kakao i są o wiele lepsze:)



SKŁADNIKI:


- 350g mąki
- 100g miękkiego masła
- 1 jajko
- 100g brązowego cukru 
- 30g przyprawy do piernika
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone masło i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i nie lepiące. 

Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na około 2 milimetry i wykrawać ciasteczka  za pomocą foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i dalej wykrawać pierniki. Czynność powtarzać do momentu wykorzystania całego ciasta.
Ciasteczka rozkładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pierniki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, dopiero po ostygnięciu twardą.


Po ostygnięciu pierniki ozdabiamy według upodobań:)

SMACZNEGO:)

Piernik Świąteczny





Ostatnio piernik nie zdążył na zdjęcia, wiec tym razem się pośpieszyłam:) oczywiście nie mogłam sobie odpuścić urozmaicenia i przełożyłam śliwkowymi powidłami. Trudno uznać który lepszy - z powidłami jest słodszy, wiec decyzja musi być indywidualna.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 150g masła
- 150g czekolady
- 3 laski cynamonu
- 25g przyprawy do piernika
- 4 jajka
- 50g cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy
- 125g maki
- 20g maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80g orzechów laskowych
- 50 migdałów

Polewa:
- 50g czekolady
- 50g mleka skondensowanego słodzonego

Dodatkowo:
- powidła śliwkowe


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Rozpuścić masło z czekoladą. Dodać łaski cynamonu i przyprawę do pierniki i gotować przez chwile na małym ogniu. Pozostawić do wystygnięcia.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na puszysta masę.
Online maki połączyć z proszkiem do pieczenia i powoli wsypywać do masy jajecznej nie przerywając mieszania.
Z masy czekoladowej wyjąć laski cynamonu i powoli wlać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać.
Orzechy i migdały sparzyć gorąca wodą i bardzo drobno posiekać. Dodać do ciasta.
Ciasto przełożyć do formy na babkę wyłożonej papierem do pieczenia.

Piernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 160C przez 40 minut.

Wystudzony piernik przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami śliwkowymi.

Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Delikatnie wlewamy polowe mleka skondensowanego i intensywnie mieszamy - masa zrobi się bardzo zawarta. Cały czas podgrzewając i mieszając delikatnie dolać pozostała cześć mleka. Ważne - polewa nie jest płynna, ma konsystencje idealna do smarowania.
Polewę należy od razu przełożyć na ciasto.

SMACZNEGO:)

Miodownik z kaszą manną





Mimo iż obecnie niewiele piekę, to w Święta Bożego Narodzenie nie odpuszczam tradycyjnych wypieków. Miodownik zagościł u nas już na stałe po ostatnich świętach. Jednak tym trochę zmodyfikowałam przepis aby nie był tak pracochłonny:) Oczywiście smakuje równie wyśmienicie.


SKŁADNIKI:

Krem:
- 500ml mleka
- 100g kaszy manny
- 180g masła
- 30g cukru trzcinowego

Ciasto:
- 100g miodu
- 80g masła
- 80g cukru pudru
- 500g mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 100g śmietany 18%

Masa orzechowa:
- 150g orzechów laskowych
- 50g migdałów
- 80g masła
- 80g miodu
- 50g cukru trzcinowego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Krem:
Z mleka odlać 100ml i rozpuścić kaszę mannę. Pozostałą cześć mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać kaszę manną i gotować do całkowitego zgęstnienia cały czas mieszając. Wystudzić.
Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Powoli dodać kaszę manną - po łyżce i miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wstawić do lodówki.

Ciasto:
Na małym ogniu rozpuścić masło z modem. Dodać cukier puder i wystudzić.
Mąkę połączyć z sodą. Dodać jajko, śmietanę i wymieszać. Nie przerywając miksowania wlać wystudzone masło z miodem. Ciasto chwile wyrobić i wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkować na ok 3mm i wyciąć 3 jednakowe okrągłe ciasta.

Masa orzechowa:
Orzechy i migdały sparzyć wrzątkiem i bardzo drobno posiekać.
Masło roztopić z miodem i cukrem. Dodać orzechy, migdały o dokładnie wymieszać.
Masę orzechowa wyłożyć na wycięte ciasta.

Każde ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 12 minut.

Wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem z kaszy. Ciasto schłodzić w lodowce przez jeden dzień. Im dłużej, tym ciasto powinno być miększe.


SMACZNEGO:)