12 lipca 2015

Kopiec Kreta


Kopiec kreta jest dość znanym i prostym ciastem, ale za to bardzo efektownym i zawsze robi wrażenie na gościach. Tym razem miałam bardzo mało czasu - bo niecałą godziną od zakupów do przyjścia gości, więc ciasto na koniec trafiło na chwilę do zamrażarki - na szybkie schłodzenie:)



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 3 jajka
- 100g cukru
- 2 łyżki wrzątku
- 250g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Śmietana:
- 300ml schodzonej śmietanki 30%
- 1 fix do śmietanki
- 4 banany
- 2 łyżeczki płatków czekoladowych


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Jajka i cukier miksujemy na najwyższych obrotach. Dodajemy wrzątek i miksujemy do uzyskania białej puszystej piany.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie i krótko mieszamy aby masa nie opadła.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 20 minut.

Śmietana:
Śmietankę miksujemy na najwyższych obrotach przez ok 5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy fix.
W osobnym naczyniu obieramy 1 banana i bardzo mocno i dokładnie go rozgniatamy widelcem - musi powstać gładka masa bananowa. Masę bananową oraz płatki czekoladowe dodajemy do śmietanki i bardzo delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki.

Wystudzony biszkopt przekładamy na talerz. Przy użyciu łyżeczki wydrążamy miąższ z ciasta na głębokość ok 0,5 cm pozostawiając boki ok 1 cm. Wydrążony miąższ przekładamy do miski i bardzo drobno kruszymy.
Obieramy pozostałe banany, kroimy wzdłuż na połowę i układamy w wydrążonej podstawie ciasta. Na wierzch wyłożyć śmietanę pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca od brzegu ciasta.. Łyżką uformować kształt kopuły i obsypać pokruszonym ciastem.
Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny.


SMACZNEGO:)

4 lipca 2015

Gofry



Gofry wymagają jedynie dobrego ciasta. Z tym przepisem nie ma znaczenia gofrownica - ja mam taką najtańszą "kwiatek", mimo tego gofry świetnie rosną, są pulchne i chrupiące. Dekorację zostawiam każdemu indywidualnie - cukier puder, owoce, dżem czy śmietana to kwestia smaku. Gofry wychodzą idealne:)



SKŁADNIKI:

- 160g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru 
- szczypta soli
- 250g mleka
- 40ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Bardo delikatnie wymieszać aż piana się połączy z masą.

Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru i chrupkości gofra. Studzić na kratce.


SMACZNEGO:)

Jagodzianki z serem




Zaczął się sezon na jagody, więc grzechem byłby nie zacząć go od pieczenia jagodzianek. Tym razem wersja zawijana z białym serem. Bardziej jak drożdżówki, ale ciasto jest pulchne i delikatne a dzięki dodatku sera jagodzianki długo zachowują świeżość.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300ml mleka
- 60g masła
 - 100g cukru
 - 2 jajka
- 560g mąki
- 10g suchych drożdży
- pół łyżeczki soli

Masa serowa:
- 250g twarogu półtłustego
- 1 łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 400g jagód

Lukier:
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Do  letniego mleka dodać masło, cukier i roztrzepane jajka. Całość wymieszać aż składniki się połącza.
Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Dodać do reszty składników i bardzo długo wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką. Wierzch ciasta również obsypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 2 godziny (aż podwoi objętość).

Masa serowa:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką konsystencję serka. (masło musi być bardzo miękkie albo rozpuszczone i mocno wystudzone).

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i wyrabiać przez krótką chwilę. (jeśli w trakcie wyrabiania klei się do rączek to obsypywać je mąką aż samo będzie odchodziło) Ciasto podzielić na 2 części. Jedną cześć rozwałkować na wymiar posiadanej blachy dopieczenia (około 20x30cm).

Na połowie ciasto rozsmarować połowę porcji  sera pozostawiając odstęp od brzegów około 1 cm. Ser obficie posypać jagodami. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, zaczynając od boku posmarowanego serem. Końce ciasta delikatnie docisnąć aby się skleiły (można je delikatnie zwilżyć wodą). Pokroić ostrym nożem na 7-8 części.
Czynność powtórzyć z drugą połową ciasta.
Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Powinny być ułożone blisko się (stykać się bokami). Formę przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Po wyrośnięcie, jagodzianki piec w nagrzanym piekarniku 200C przez 20 minut.

Lukier:
Cukier puder wsypujemy do filiżanki dolewamy wrzątku i szybko mieszamy aż powstanie gładka biała masa. (jeśli jest zbyt płynna to należy dodać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsta to troszeczkę wody)

Jeszcze ciepłe jagodzianki należy mocno polukrować.


SMACZNEGO:)


Lekkie ciasto z truskawkami i jagodami



Bardzo lekkie i puszyste ciasto, idealne pod letnie owoce. Robi się błyskawicznie - pozostaje tylko czekanie na upieczenie. Smakuje rewelacyjnie jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem.


SKŁADNIKI:

- 6 jajek
- 200g cukru
- 150ml oleju
- 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
- 360g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g truskawek
- 300g jagód


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Nie przerywając mieszania zmniejszyć obroty miksera i dodać po kolei żółtka. Po połączeniu się składników wlać olej i jogurt.
Mąką przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta po łyżce aż poprzednia się połączy. Mieszać aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć owoce.

Piec w nagrzanym piekarniku 170C przez 45 minut.

SMACZNEGO:)