31 maja 2015

Truskawkowe ciasto z pianką



Truskawek coraz więcej, więc i wypieków z truskawkami coraz więcej. Tym razem mocno kruchy spód migdałowy z delikatną pianką budyniową i truskawkami. Niektórzy twierdzą, że zbyt suchy spód, ale jak dla mnie świetny na wiosenny deser z herbatką.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 300g mąki
- 250g masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek

 Pianka:
- 6 białek
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120g budyniu śmietankowego w proszku
- 100g rozpuszczonego masła

Dodatkowo:
-500g  truskawek
- 100g migdałów


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto - nie wyrabiać zbyt długo.Ciasto wychodzi bardzo klejące. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 1/4 i 3/4. Każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Większą część zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie ugniatamy ciasto dłonią.
Pieczemy spód w temperaturze 180 C przez 18 minut.

Pianka:
Białka ubijamy na sztywną pianę. W trakcie dodajemy połowę cukru. Na koniec ubijania dodajemy pozostałą cześć cukru zmieszaną z budyniem i cukrem waniliowym. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy roztopione zimne masło i delikatnie mieszamy. Piankę wylewamy na upieczony spód. 
Na wierzch układamy ćwiartki truskawek. Posypujemy migdałami. Wyjmujemy pozostałą, mniejszą cześć ciasta i tak samo ścieramy na tarce o grubych oczkach na truskawki.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 50 minut.


SMACZNEGO:)


16 maja 2015

Waniliowa tarta z brzoskwiniami



Kolejna tarta w tym tygodniu - chyba dlatego że robi się ją błyskawicznie i pasują do niej każde owoce, a ja owoce uwielbiam. No i jest idealnym letnim deserem. 
Tym razem z płynnym nadzieniem, i trudniej jest o idealne ułożenie owoców - mnie się poobracały w różne strony:)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 50g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Masa waniliowa:
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 60g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki mąki
- 300 g brzoskwiń


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, zwłaszcza w zagięciach.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 15 minut do złotego koloru.

Masa waniliowa:
Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta piana. Masę wylewamy na ostygnięty spód.

Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na tartę.

Tartę ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C i pieczemy przez 20 minut. Trzeba bardzo uważać podczas przenoszenia tarty do piekarnika, gdyż masa jest płynna i najbardziej delikatne ruchy przesuwają starannie ułożone brzoskwinie:)

SMACZNEGO:)

15 maja 2015

Tarta z truskawkami



Najczęściej te najprostsze ciasta są najlepsze:) A że mamy już sezon na truskawki to grzechem było by ich nie wykorzystać na deser. Prosto, szybko, ale za to jak pysznie..


SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 2 żółtka
- 100g cukru

Budyń:
- opakowanie budyniu waniliowego
- 400ml mleka
- 50g masła
- 300g truskawek


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywcza i wkładamy do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na formę do tarty. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem, zwłaszcza w zagięciach.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut.

Budyń:
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu wykorzystując do tego 400ml mleka.
Do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy masło i długo miksujemy na gładki krem. Budyń pozostawiamy do wystygnięcia - często mieszając aby nie powstał kożuch.

Ostudzony budyń ponownie miksujemy, aby go napowietrzyć i przekładamy na upieczony spód. Na wierzch układamy truskawki. Tartę schładzamy w lodówce.


SMACZNEGO:)

10 maja 2015

Ciasto ucierane z rabarbarem



Wreszcie nareszcie są letnie owoce. Ten sezon zaczynam od rabarbaru - tym razem bardzo szybko i prosto. Kolejne pomysły już się tworzą;)


SKŁADNIKI:

-125g masła
- 200g cukru
- 2 jajka
- 180g mąki
- 60g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g śmietany
- 1kg rabarbaru


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Bardzo miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą pianę. Dodać po jednym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodawać do ciasta po jednej łyżce, aż poprzednia dokładnie się połączy. Na koniec dodać śmietanę i kiksować jeszcze kilka minut aż ciasto będzie gładkie.
Rabarbar dokładnie ubyć i pokroić na różnej wielkości kawałki.

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć rabarbar bardzo gęsto - rabarbar traci sporo wody podczas pieczenia i kurczy się, dlatego też nie wbijać go głęboko w ciasto tylko poukładać na wierzchu.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 50 minut. Przed podaniem ciasto dokładnie wystudzić.


SMACZNEGO:)

8 maja 2015

Sernik karmelowy



Jeśli potrzebujecie zmiany dla swojego sernika to ten pomysł jest idealny. Już wielokrotnie urozmaicałam sernik różnymi owocami, czekoladą ale to połączenie było strzałem w dziesiątkę. Masa kajmakowa - to była pozostałość po mazurku świątecznym, nadała delikatny a zarazem bardzo ciekawy karmelowy smak. I obowiązkowo pokruszone orzechy - wyśmienity:)


SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g ciasteczek owsianych
- 50g masła

Masa serowa:
- 6 jajek
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1kg sera do sernika
- 200g masy kajmakowej
- 2 łyżki mąki ziemnaczanej
- 200g śmietanki kremówki 30%

Polewa:
- 200g masy kajmakowej
- pokruszone orzechy włoskie


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić. Ciasteczka zmielić na drobno w blenderze, następnie dodać do roztopionego masła. Wymieszać. Masę przełożyć do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Włożyć do lodówki.

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodawać po łyżce ser, aż poprzednia dokładnie się połączy. Następnie dodać masę kajmakową - jeśli jest twarda lub ma grudki to lekko ją podgrzać. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Na koniec śmietankę i krótko miksować.
Masę przelać na ciasteczkowy spód.

Sernik piec w nagrzanym piekarniku 180C przez godzinę. Następnie studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika minimum godzinę.

Polewa:
Masę kajmakową podgrzać ciągle mieszając, aż uzyskamy gładką, jednolitą konsystencję. Od razy przelać na wystudzony sernik.Obsypać pokruszonym orzechami włoskimi.


SMACZNEGO:)