26 kwietnia 2015

Kokosanka



Na szybko i bardzo słodko - ale kokosanki chodziły za mną już długo.


SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 150g cukru pudru
- 3 żółtka
- 150g masła

Beza kokosowa:
- 3 białka
- 100g cukru
- 150g wiórków kokosowych
- 100g dżemu malinowego


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 170C i piec około 10 minut - musi pozostać blade.

Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier i ubijać aż powstanie gładki krem. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Ostygnięty sód smarujemy dżemem malinowym i wykładamy na niego krem kokosowy.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy przez 45 minut.


SMACZNEGO:)

12 kwietnia 2015

Mazurek migdałowy



Mazurek już od dawna zagościł u nas na stałe na Wielkanoc. Tym razem z mojego uwielbienia do migdałów wyszedł przepyszny bezowo-migdałowy z białą czekoladą. Osobiście trochę przesadziłam z ilością bezy - można zrobić jej mniej wtedy nie wyjdzie tak wysoki:)



SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 70g zmielonych migdałów
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła

Beza:
- 6 białek (rozdzielić na 2 miseczki po 3 białka)
- 300g zmielonych migdałów
- 200g cukru pudru
-  1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 200g cukru

Polewa:
- 50ml śmietany 30%
- 200g białej czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Zagniatać do połączenia się składników - nie dłużej, gdyż ciasto będzie zbyt kruche. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na kształt dowolnej formy i włożyć na spód tej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Beza:
Wykorzystujemy 3 białka z pierwszej miseczki - białka utrzeć z migdałami, cukrem puderem i aromatem migdałowym na gładką pastę. Odstawić.
Białka z drugiej miseczki ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać po łyżce cukier. Do powstałej piany dodać pastę migdałową i dokładnie wymieszać do połączenia się składników - ale nie zbyt długo.
Słodką masę przelać do formy w której mamy już spód mazurka.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 180C przez 45 minut.

Polewa:
Śmietankę zagotować. Do gorącej śmietanki wrzucić połąmaną białą czekoladę i mieszać aż do uzyskania gładniej konsystencji polewy.
Przestudzoną polewę wylać na mazurka i udekorować według uznania.


SMACZNEGO:)

6 kwietnia 2015

Mazurek kajmakowy



Mazurek to już u mnie tradycja. Co roku ten sam z masą krówkową tylko za każdym razem inne zdobienie - w końcu to urok mazurka:) 
Uwaga - jest bardzo słodki, mimo to wszyscy się nim zajadamy i z utęsknieniem czekamy cały rok na kolejne święta;)


SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
- 300g mąki
- 70g zmielonych migdałów
- 90g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200g miękkiego masła

Ciasto na ozdobienie brzegów mazurka:
- 125g mąki
- 50g cukru pudru
- 1 jajko
- 70g miękkiego masła
- 30g zmielonych migdałów

Masa kajmakowa:
- 150 gotowej masy kajmakowej
lub
- 250g cukierków krówek
- 50ml mleka
- 25ml śmietany 30%
- 25g miękkiego masła

Do ozdobienia:
- 1 kostka gorzkiej czekolady
- migdały łuskane
- suszone morele


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto kruche:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść ciasto. Zagniatać do połączenia się składników - nie dłużej, gdyż ciasto będzie zbyt kruche. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na dowolny kształt.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec przez ok 15 minut (ciasto musi pozostać blade).

Ciasto na ozdobienie brzegów:
Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować do jednolitej konsystencji. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić brzegi bladego i delikatnie przestudzonego ciasta.
Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Masa kajmakowa:
Gotową masę kajmakową przekładamy do garnuszka i podgrzewamy ciągle mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję. Masę przelać na wystudzone kruche ciasto.
lub
Mleko ze śmietanką zagotowujemy w garnuszku. Dodajemy cukierki krówki ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy aż masa będzie gładka i lśniąca. Masę korówkową przekładamy na ostudzone kruche ciasto.
Jeśli mam więcej czasu wybieram tą tradycyjną masę z krówek - jest całkiem inna niż ta z puszki.

Mazurka ozdobić według uznania bakaliami i czekoladą.

SMACZNEGO:)

Pascha


Pascha zagościła u nas po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Długo się nad nią zastanawiałam, gdyż należy do ciast pracochłonnych - za którymi nie przepadam. Oczywiście pracę wynagradza wyśmienitym smakiem. Gorąco polecam na wielkanocny stół zamiast sernika.


SKŁADNIKI:

- 500g twarogu (obowiązkowo twaróg w kostce)
- 4 żółtka
- 125g cukru pudru
- 125ml śmietanki 36%
- 100g miękkiego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 90g rodzynek
- 50g pokruszonych migdałów


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Twaróg należy trzykrotnie zmielić i odcisnąć z nadmiary serwatki.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać śmietankę ciągle ucierając. Powstałą masę przelać do garnka i podgrzać na średnim ogniu ciągle mieszając. Masa powinna delikatnie stężeć. Zdjąć z palika tuż przed wrzeniem - nie można zagotować masy.
Masę przelać do misy miksera, dodać twaróg i miękkie masło. Miksować na gładką masę. Na koniec dodać ziarenka wanilii i bakalie.

Masę serową wlać do formy (ok 1l) wyłożonej gazą (forma musi mieć na spodzie dziurki). Delikatnie ugnieść i przykryć gazą, następnie obciążyć i wstawić na półmisek aby serwatka mogła spłynąć. Całość wstawić na całą noc do lodówki.

Kolejnego dnia ostrożnie wyjąć z formy i dowolnie udekorować.

SMACZNEGO:)

Babeczki do święconki


Zgodnie z tradycją w koszyczku powinny znaleźć się domowe wypieki. U mnie zazwyczaj były to muffinki. Jednak daleko im do tradycji. Dlatego w tym roku postanowiłam powiększyć swoją kolekcję foremek o mini babeczki - idealne do święconki. A babeczki idealnie waniliowe...


SKŁADNIKI:

- 70g masła
- 50g cukru
- pół torebki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 90g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 łyżki mleka


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Masło delikatnie roztopić z cukrem i cukrem waniliowym aby nie doprowadzić do wrzenia. Roztopione masło utrzeć na puszystą masę. Wbić jajko. 
Do masy maślanej dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać aromat waniliowy i mleko. Miksować do gładkiej masy, ale nie zbyt długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.

Ciasto wyłożyć do foremek do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut.

Ważne - babeczki nie mogą zbyt urosnąć, więc obserwować je podczas pieczenia i w razie potrzeby wyłączyć termoobieg.

Babeczki dowolnie udekorować.

SMACZNEGO:)

Babka cytrynowa



Wypieków Wielkanocnych część druga. Tym razem dla wczesnych gości świątecznych babka cytrynowa. Bardzo miękka i puszysta, z chrupiącą skórką i orzeźwiającym cytrynowym lukrem. Idealna na podwieczorek.



SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 250g miękkiego masła
- 200g cukru
- 3 jajka
- 40g wiórków kokosowych
- 30g zmielonych migdałów
- skórka otarta z 2 cytryn
- 2 łyżki soku z cytryny
- 370g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g jogurtu naturalnego

Lukier:
- pół filiżanki cukru pudru
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka soku z cytryny


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Masło delikatnie roztopić z cukrem - nie doprowadzić do wrzenia. Roztopione masło utrzeć na puszystą masę. Po kolei wbijać jajka, aż poprzednie dokładnie się połączy. Dodać kolejne składniki nie przerywając mieszania - wiórki kokosowe, zmielone migdały, skórkę i sok z cytryny.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy po łyżce. Na koniec wlać jogurt i miksować do uzyskania jednolitej masy.
Formę na babkę z dziurką wysmarować masłem i obsypać mąką. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy.

Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 60 minut - do suchego patyczka.

Lukier:
Do połowy wysokości filiżanki wsypujemy cukier puder. Wlewamy łyżkę wrzątku i sok z cytryny. Energicznie mieszamy łyżeczką aż do uzyskania  gładkiej konsystencji. 
Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać odrobinę wody, jeśli jest zbyt rzadki dodać po łyżeczce cukru pudru.

Wystudzoną babkę polukrować.

SMACZNEGO:)