29 marca 2015

Wielkanocne babeczki


Chciałabym wszystkie moje pomysły upiec w święta ale kto by to zjadł...;) Dlatego zaczynam wcześniej, od najprostszych babeczek pasujących na każdą okazję - wystarczy odpowiednio udekorować.



SKŁADNIKI:

Babeczki:
- 110g masła
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 110g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 50g potartej gorzkiej czekolady

Śmietana:
- 100g śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- kilka kolorowych jajek z czekolady


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto:
Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i ubijać aż składniki się połączą.
W osobnym naczyniu przesiać mąkę. Dodać do mąki proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem dodawać do masy po łyżce aż poprzednia się połączy. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Do ciasta dodać potartą czekoladę i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.

Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 20 minut.

Śmietana:
Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach. Dodajemy cukier puder.
Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ostygnięte babeczki.

SMACZNEGO:)

19 marca 2015

Czarno-biały sernik


To ciasto czekało bardzo długo na wystawienie - intensywny czas w pracy. Pomyślicie "sernik królewski". Ale ja powiem "nie", zupełnie coś innego. Mój sernik jest puszysty, delikatny, na ciasteczkowym spodzie, z ukrytą bitą śmietaną i cudowną posypką. Spróbujcie;)



SKŁADNIKI:

Spód:
- 200g ciasteczek Oreo lub podobnych czekoladowych z białym nadzieniem
- 2 łyżki masła

Masa serowa:
- 800g twarogu śmietankowego na sernik
- 250ml śmietanki kremówki
- 200g cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 2 zółtka
- 2 łyżki mąki
- kilka kropel aromatu wanioliowego

Posypka:
- 80g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 150g ciasteczek czekoladowych z białym nadzieniem


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Spód:
Masło roztapiamy i chłodzimy. Do masła dodajemy zmiksowane ciasteczka. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wyrównać mocno dociskając do dna tortownicy.
Spód wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:
Jajka i żółtka ubijamy na puszystą masę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy nie przerywając miksowania. Zmniejszając obroty miksera dodajemy śmietankę, następnie ser po łyżka po łyżce, aż poprzednia dobrze się połączy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego i 2 łyżki mąki.
Masę serową wlewamy na schłodzony spód ciasteczkowy.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku 150 C przez około 60 minut. Po upieczeniu sernik studzimy przy uchylonym piekarniku.

Posypka:
Śmietankę ubijamy na sztywno dodając łyżkę cukru pudru.
Ciasteczka miksujemy na drobną masę.
Ubitą śmietanę nakładamy na wierzch sernika i grubo obsypujemy zmiksowanymi ciasteczkami.

Sernik schładzamy przez kilka godzin w lodówce.

SMACZNEGO:)